Sağlık Bakanı Koca ve İBB Başkanı İmamoğlu’ndan çağrı: Daha çok tedbir şart

Türkiye’de sonbaharla birlikte pik yapan koronavirüs bilançosu gittikçe ağırlaşıyor. Sağlık Bakanlığı’nın son verilerine göre günlük ölenlerin …

Sağlık Bakanı Koca ve İBB Başkanı İmamoğlu’ndan çağrı: Daha çok tedbir şart
22.11.2020
A+
A-

Türkiye’de sonbaharla birlikte pik yapan koronavirüs bilançosu gittikçe ağırlaşıyor. Sağlık Bakanlığı’nın son verilerine göre günlük ölenlerin sayısı 141, vaka sayısı ise 5 bin 103. Türk Tabipler Birliği’nin aile hekimleri ile yaptığı ankete göre ise Türkiye’de günde 47 bin yeni vaka tespit ediliyor. Dr. Emrah Kırımlı, geçen ay 1 milyon vakanın görüldüğünü söyledi. Kırımlı, vakaların geçen aya göre yüzde 91 arttığını söyledi, sadece İstanbul’da günlük 12 bin vakanın olduğunu savundu. Her 10 dakikada bir kişinin Kovid-19 nedeniyle öldüğü belirtilen çalışmada, ekim ayında aile hekimlerinin izleme listesinde olan kişi sayısı 500 binken kasım ayında bunun yaklaşık 1 milyon 500 bin kişiye çıktığı kaydedildi. Filyasyon ekiplerinin vakalara yetişemediği bildirildi.

“SÜREÇ ÇOK AĞIR GİDİYOR”

Artan vakalar sonrası TTB en az 14 günlük kapanmanın şart olduğunu belirttiyor. Benzer Çağrı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’ndan da geldi. Günlerdeir 3 haftalık kapanma talep eden İmamoğlu çağrısında ısrarlı. Önceki gün akşam saatlerinde Bakırköy’de konuşan İBB Başkanı İmamoğlu, koronavirüsle mücadele için 3 haftalık bir kapanmanın gerekli olduğunu söyledi. “Bir belediye başkanının kapanma kararı almalıyız’ demesi zor bir şeydir fakat ben bunu demekle mesulüm” diyen İmamoğlu “Süreç çok ağır gidiyor. Ne yazık ki kayıplarımız var, hasta sayısı çok yüksek” dedi.

KOCA: DIŞARI ÇIKMAYIN

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da ağır hasta sayısının 4 ayda 8 kat arttığını belirterek “Bir gündeki yeni hasta sayımız, 5.000’in üzerinde. Dünkü can kaybımız, 141. Mücadeleden daha az yara, daha az acıyla çıkmak için, zorunlu tedbirlere kendi tercihimizi eklemeliyiz. Mecburiyet yoksa dışarı çıkmayın. En iyi tedbir evimizdir” dedi.

“HASTANELER FELAKET DURUMDA”

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. İftihar Köksal ise Sağlık Bakanlığı ile Türk Tabipleri Birliği’nin rakamlarının çeliştiği bir dönemde, hastanelerdeki son durumu anlattı. Köksal, korkunç tabloyu “Hastaneler felaket durumda, çok yoğun. Yoğun bakım ve servislerde yer yok. Sağlık çalışanları da eskisi gibi değil. Hem sayıları azalıyor hem tükendiler” sözleriyle özetledi. RS FM’de konuşan Köksal “İnsanların işyerlerine kademeli saatlerde gitmesi şart. Bu kurallara işyeri sahipleri de uymak zorunda. Bir başka tercih dönüşümlü mesainin uygulanması. Hangi fikir üretilirse üretilsin önemli olan insan hareketliliğini azaltmak. Uçak daha durmadan o kadar anonsa rağmen insanlar hemen ayağa kalkmaya çalışıyorlar. Uçağın boşalması 10 dakika sürmez bile. Böyle olmaz, biraz daha dikkatli olmamız gerekiyor” açıklaması da yaptı.

“ÖĞRENDİK AMA ÖĞRETEMEDİK”

Köksal şöyle devam etti: “Koronavirüs hayatımıza gireli 9 ay oldu. Çok şey öğrendik ama öğretemedik. Aile apartmanlarında enfekte olmayan insanın kalmadığını görüyoruz. İnsanlar virüsü ciddiye almıyorlar, bana bir şey olmaz diyorlar” ifadesini kullandı.

‘TÜRKİYE AŞISIZ VE İLAÇSIZ BİR KIŞ GEÇİREBİLİR’

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Cankurtaran “Ülkemizde ve diğer ülkelerde birden herkes grip aşısını talep edince pandemideki durumumuz ilaçsız ve aşısız bir kış gibi görünüyor” dedi. Cankurtaran, yasakların aralık ayında da daha da artırılacağını, şehirlerarası ulaşım yasaklarının getirilebileceğini bildirdi. İlk defa bir pandemide kışa girdiklerini söyleyen Cankurtaran, Türkiye’de büyük tedavi ilaçlarının olmadığını hatırlattı. Aşı uygulamalarına ocak ayı gibi başlanacağını söyleyen Cankurtaran “Ülkemizde ve diğer ülkelerde birden herkes grip aşısını talep edince pandemideki durumumuz ilaçsız ve aşısız bir kış gibi görünüyor” ifadesini kullandı. Cankurtaran “Biz daha fazla önlem bekliyoruz” vurgusu da yaptı.

MECLİS’TE 100 POZİTİF VEKİL

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde şimdiye kadar 6 vekilden birinin testinin pozitif çıktığı, bu sayının 100’e ulaştığı belirtildi. Buna göre Türkiye Büyük Millet Meclisi yerleşkesi ve eklentilerine girişlerde Pazartesi gününden itibaren HES Kodu uygulamasına geçilecek. Mİlletvekillerinin ziyaretçileri Genel Kurul çalışmalarının yapılmadığı günler için randevu talep edebilecek. Randevu verilen ziyaretçilere girişte HES Kodu doğrulaması yapılacak ve ‘Risksiz’ bilgisi ardından girişine onay verilecek. Bu arada Meclis Sağlık Komisyonu da Recep Akdağ Başkanlığında koronavirüs gündemiyle toplantı ve o toplantıda, Meclis’te koronavirüs salgınına karşı alınacak tedbirleri masaya yatırıldı. Toplantıda Meclis restoranlarının kapatılması sadece kapalı olarak servis yapılması, çay servisinin kaldırılması, çalışma saatlerinin kısıtlanması önerildi. Her partiden bir temsilcinin yer aldığı bir ‘Koronavirüs Heyeti’ oluşturuldu.

Haberi Kaynağında Oku
Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında www.karar.com internet adresinden, bugunhaberler.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi [email protected] adresimize gönderebilirsiniz.
ETİKETLER: , , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.