Meclis’in üstünde Meclis var
Anayasa Mahkemesi’nin daha önce iki kez iptal ettiği Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanunu Teklifi iktidar tarafından beşinci kez …
Anayasa Mahkemesi’nin daha önce iki kez iptal ettiği Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanunu Teklifi iktidar tarafından beşinci kez Meclis’e getirildi. Teklif, önceki günkü oylamada muhalefet milletvekillerin sayıca üstün olduğu anda oylandı ve reddedildi.
Gerilim AK Parti’nin itirazı üzerine Başkanlık Divanı’na taşındı. TBMM Başkanı devreye girdi, oylama yeniden yapıldı. Bu kez yerini alan iktidar vekillerinin el kaldırmasıyla teklifin
‘MECLİS’E DARBE YAPILMAYA ÇALIŞILIYOR’
Kanuna dair iktidar içinde de rahatsızlık yarattığı belirtilirken, muhalefet yaşananların iç tüzük ve anayasaya aykırı olduğuna dikkati çekti. “Meclis’e darbe yapılmaya çalışıyorlar. 10 gün içinde AYM’ye gideriz” dedi.
HDP’li Beştaş da “Birleşim yenilenemez bunun yolu kapalı. Bunu yapana mızıkçı derler” ifadesini kullandı. İYİ Partili Dervişoğlu ise “Beğenmediğiniz parlamento kararlarını milletvekillerinin iradesini yok sayarak değiştirmeye çalışmak demokrasiyle bağdaşmaz” diye konuştu.
MİLLİ İRADEYE MECLİS’TE DARBE
Meclis’te AK Parti’nin hazırladığı 18 maddelik ‘Güvenlik Soruşturması’ kanun teklifi muhalefetin oylarıyla reddedilince Parlamento’da tansiyon yükseldi. Ret kararını beklemeyen Cumhur İttifakı Meclis Başkanlık Divanı’na oylamanın tekrarı için itirazda bulundu.
Olağanüstü toplanan divan oylamanın tekrarına karar verdi. Muhalafet “Yaşananlar milli iradeye darbe” dedi. Meclis Başkanı Mustafa Şentop’a ‘AK Parti’nin arzuhalcisi’ suçlamasını yöneltti. CHP Grup Başkanvekili Özel, kararı 10 gün içinde Anayasa Mahkemesi’ne götüreceklerini açıkladı.
TBMM Genel Kurulu’na bu hafta kamu görevlilerinin atanmasına ilişkin düzenlenen güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması kanun teklifi dün Meclis’e geldi. 18 maddelik ‘Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanun teklifine muhalefet ‘OHAL düzenlemesi’ eleştirisi getirmiş ve teklif daha önce Anayasa Mahkemesi tarafından da iptal edilmişti.
Ancak AK Parti ve MHP 9 ay sonra güvenlik soruşturmasını yeniden Meclis’e getirdi. Muhalefetin ve kamuoyunun tepkisini çeken kanun teklifi AK Parti ve MHP milletvekillerinin Meclis’te sayılarının az olması nedeniyle yeterli sayıya ulaşamayınca muhalefet milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.
Kararı değerlendiren İçişleri Komisyonu Üyesi CHP’li Aytekin, “İktidarın içerisinde de tekliften rahatsız olanlar vardı. Oylamaya gelmediler. Teklifin İçişleri Bakanlığının özel bir isteği olduğunu biliyoruz” dedi.
Ret kararının çıkması Meclis Genel Kurulu’nda ilginç olayların yaşanmasına neden oldu. Ret kararı sonrası Mustafa Şentop Genel Kurulu’na gelerek oturumu kendi yönetmek istedi. Oylamanın tekrarlanması için girişimde bulundu. Ancak Cumhur İttifakı yeni oylama gerçekleştirme için itirazda bulundu. Muhalefet ise iç tüzüğe göre kanunun tekrar oylanamayacağını belirterek yaşananlara sert tepki gösterdi.
BİZİM MİLLETİMİZ VAR
CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, TBMM’de güvenlik soruşturması teklifinin reddedilmesi ve Şentop’un girişimleri hakkında şunları söyledi: “Meclis Başkanı’nı Cumhur İttifakı’nın arzuhalcisi haline dönmüş durumdadır. Koşa koşa geldi, boncuk boncuk terlemiş. Vatandaşlar karar versin. İki takım maç yapıyor, golü atıyor bir takım, hakem golü veriyor, yüksek hakem geliyor, ‘çıkar formayı ben giyeceğim, ben yöneteceğim’ diyor.
Maç hakemi böyle değişir mi? Vatandaşlarımızın gözünün önünde bu oyunbozanlıktır, bu mızıkçılıktır. Sizin taraf tutan hakeminiz olabilir, bizim de milletimiz var. Hakeme kendi takımınızın formasını da giydirseniz, bizim kaleyi büyütseniz, kendi kalenizi daraltsanız, üç tane kaleci de koysanız, bu millet bu maçı hak edene verecek. Bu millet bu sonucu sandıkta tescil edecek” dedi.
MECLİSİN İŞLEYİŞİNE DARBE
Muhalefet, Cumhur İttifakı’nın teklif için yapılan oylamanın iptali için girişimlerde bulunmasına “Meclis iradesi yok sayılıyor” sözleriyle tepki gösterdi. Muhalefet, Meclis İç Tüzüğü’ne göre Genel Kurul’da reddedilen bir teklifin bir yıl içinde tekrar getirilemeyeceğini belirtiyor. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel yaşananları “Olağanüstü bir gün yaşıyoruz” diye niteledi.
Özel, şu ifadeleri kullandı: “Meclis’i hiçe sayan, yok sayan, kendi grubunu yok sayan anlayış şimdi de Meclis’in işleyişine doğrudan darbe yapmak, kural tanımamak, kuralları değiştirmek, tabiri caizse yediği golü yememiş saymak için sahadaki hakemi değiştirmek gibi akıl almaz işlere karışmış durumda Adalet ve Kalkınma Partisi.
Meclis’in işleyişine doğrudan darbe yapmak isteyen bir anlayış. Bu kadar Anayasa’ya aykırı bir kanun olmaz. İçtüzükten kaynaklı tüm haklarımızı kullanıyoruz. Çoksanız geleceksiniz, yoksanız sonucunu kabul edeceksiniz. Tayyip bey bizi mahveder, orasını da sen düşün.”
10 GÜN İÇİNDE AYM’YE GİDERİZ
Özel, reddedilen kanun teklifinin TBMM Başkanı Şentop’un devreye girmesinin ardından dün yeniden gündeme alınmasına tepki gösterdi. Özel “Sayın Şentop’un yaptığı iş, eylemli bir İçtüzük ihlalidir. Bugün Meclis’e darbe yapılmaya çalışılmaktadır. 10 gün içinde eylemli İçtüzük ihlalinden Anayasa Mahkemesi’ne usul, şekil yönünden gideriz.
Tarafsızlık yemini eden Meclis Başkanı AK Parti flaması sallamaktadır. ‘Biz AK Parti, MHP’yiz, saray istiyorsa geçiririz, oylamada parmak kaldırırız ama son nokta biz olmasak da kanunu geçiririz, geçiremezsek ertesi gün yeniden geçiririz çünkü sarayın arzuhalcisi haline gelmiş bir Meclis Başkanı var” diye konuştu.
BİRLEŞİM YENİLENEMEZ
HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş da şunları söyledi: “İç Tüzük’ün 13. Maddesinin 2. Fıkrası açıktır. Bugün Divan’daki toplantı İç Tüzük’e aykırı. Çünkü teklif görüşüldüğü sırada ortada herhangi bir itiraz yoktu. Reddedilmiş bir oylama tekrar gerçekleştirilemez, birleşim yenilemez bunun yolu kapalıdır. İktidarın bir kanun yapma tekniği var, ‘Biz çoğunluğuz her dediğimizi yaparız’ şeklinde.
Biz bunun bir fişleme yasası olduğunu hep söyledik ve muhalefetle birlikte karşı çıktık. Dünkü oylamada muhalefet partilerinin demokratik iradesi açıkça galip geldi. Maç 90 dakikadır, 95 dakika değil. Maçı kuralına göre oynadık. Şimdi golü iptal etmeye çalışıyorlar. Bunu yapana ‘mızıkçı, oyunbozan’ derler. Şu an AKP ve MHP bunu yapıyor, oyunun kurallarını reddediyor. Demokrasinin gereği olan bu iradeyi kabul etmiyor.”
MECLİS İRADESİ YOK SAYILDI
İYİ Parti Grup Başkanvekili Musavat Dervişoğlu ise şöyle konuştu: “AK Parti Meclis İç Tüzüğü’nün 13’üncü maddesini yorumlayarak, TBMM Başkanlık Divanı’ndaki çoğunluğuyla ‘parlamento kararına keyfi müdahalede bulunmak istiyor.
Meclis İç Tüzüğü’ne görüşülen teklif bir yıl içinde tekrar Genel Kurul’a getirilmez. Beğenmediğiniz parlamento kararlarını milletvekillerinin iradesini yok sayarak değiştirmeye çalışmak demokrasiyle bağdaşmaz.”
YENİDEN OYLAMA MECLİSİ YOK SAYMAKTIR
DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Yeneroğlu, TBMM’de reddedilen kanun tekliflerinin ancak bir yıl sonra gündeme alınabileceğini söyleyerek kararı eleştirdi. Yeneroğlu “İç Tüzük m. 76’ya göre ‘TBMM tarafından reddedilmiş olan kanun teklifleri, red tarihinden itibaren bir tam yıl geçmedikçe TBMM’nin aynı yasama dönemi içinde yeniden verilemez.’ Bu hükme rağmen oylamayı tekrarlatmak hukuksuzdur. Meclis iradesini yok sayılmıştır” dedi.
‘PİŞMAN EDERİM’
Yapılan sert eleştiriler sonrası basının karşısına çıkan Şentop reddedilen güvenlik soruşturması ile ilgili tartışmaları ‘manipülatif’ olarak gördüğünü söyledi.
Şentop muhalefet oylarıyla reddedilen ve iktidarın yeniden görüşülmesi için başkanlık divanına taşıdığı teklif için şöyle konuştu: “2015’te, 1978’te hüküm aynı olduğu için benzer şeylerle karşılaşılmış. İhtilaf üzerine o zaman elektronik oylamaya geçilmesi gerek 1998’de alınmış kararlar da var. iç tüzük hükümler bunu gerektirir.
İtiraz var mı yok mu? Budur. İtiraz olduğu o görüntülerde de var. İtiraz olduğunda elektronik oylamaya geçilmesi gerekiyor. İç tüzüğün 13. maddesine göre başkanlık divanına itiraz yapma hakkı var Başkanlık divanı toplanıp karar alıyor, Genel Kurul oyuna sunuyor. Genel Kurul yeniden oylama yapabiliyor.”
Şentop “Burada arkadaşların Meclis iradesi bağlamında tartışmalarını manipülatif olarak görüyorum Meclis Başkanı olarak daha fazla seviyeyi düşürmek istemem ama bu işi çok daha iyi yapabileceğimi ifade etmek isterim; pişman ederim.”
‘MAKAMINIZ ADALET DAĞITMA MAKAMIDIR’
CHP’li Özel ise bu Şentop’un bu yanıtına şöyle geri dönüş yaptı: “Sayın Başkanın makamı pişman etme değil adalet dağıtma makamıdır, tarafsızlık makamıdır.”
TEKLİF 6 NİSAN’DA YENİDEN OYLANACAK
TBMM Genel Kurulu’nda dün (31 Mart 2021) kamu görevlilerine yönelik güvenlik soruşturması uygulamasında değişiklik getiren ‘Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanun Teklifi’nin maddelerine geçilmesi, muhalefetin oylarıyla reddedildi.
AK Parti, elektronik oylama yapılmadığı gerekçesiyle sonuca itiraz etti. Meclis Başkanı Mustafa Şentop’un başkanlığında oylanan Meclis Divanı teklifin tekrar Genel Kurul’a oylanması için oylama yapılmasına karar verdi. Yapılan elektronik oylama sonrası teklifin 6 Nisan’da yenilenmesi yönünde karar çıktı. Karar sonrası Meclis 6 Nisan’a kada tatil edildi. Görüşmeler sırasında Meclis’te tansiyon yükseldi, gerginlik yaşandı.
Muhalefet “Yaşananlar darbe” sloganları attı. Öte yandan İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu, oylama öncesi Meclis’te yaptığı konuşmada dün akşam yaşananlara ilişkin olarak değerlendirmelerde bulundu.
AK Parti sıralarına dönen Dervişoğlu “Sizi sıcak koltuklarınızdan kaldırıp TBMM çatısı altında buluşturduk ya, oh oh oh” dedi. Teklifin muhalefetin oylarıyla reddedilmesini değerlendiren Dervişoğlu “Dün akşam gol yediniz” ifadesini kullandı. Karar sonrası HDPO Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş “Eskiden darbeler asker botlarıyla yapılırdı, şimdi botların yerini kaldırılan eller aldı” dedi.