Fatih Altaylı’ya çok sert Mesut Özil cevabı!
Türk asıllı Alman vatandaşı futbolcu Mesut Özil hem sportif yetenekleri, hem de kişiliği ile futbol camiasında büyük bir hayran kitlesine sahip …
Türk asıllı Alman vatandaşı futbolcu Mesut Özil hem sportif yetenekleri, hem de kişiliği ile futbol camiasında büyük bir hayran kitlesine sahip.
Dünyanın farklı yerlerinden çok sayıda insana ulaşmayı başaran ünlü futbolcu özellikle Müslüman kişiliği ile tanınıyor ve bu şekilde saygı görüyor. Sosyal medya hesapları üzerinden sık sık İslam dinine ilişkin paylaşımlarda bulunan Özil bu tutumunu Türkiye’ye geldikten sonra da sürdürdü. Ancak şu an Fenerbahçe forması giyen ünlü futbolcunun bu paylaşımları Galatasaraylı olduğu bilinen gazeteci Fatih Altaylı’yı rahatsız etti.
Altaylı köşesinde konu ile ilgili eleştirilerde bulunarak, “Mesut Özil’i sosyal medya hesabı üzerinden izleyenler Özil Fenerbahçe’ye futbolcu olarak mı geldi yoksa Fenerbahçe Camii’ne imam mı oldu ayırt etmekte zorluk çekebilirler.” diye yazdı.
Altaylı şöyle devam etti: “Beni ilgilendiren bir şey değil sonuçta. Selefi alimlerden paylaşımlar yapması “Cumhuriyet değerlerinin yılmaz bekçisi” olduğuna inandığım Fenerbahçe Spor Kulübü’nün sorunudur, benim değil. Ancak bugün Cuma münasebetiyle yaptığı paylaşım, benim ‘Mesut Özil ne yerli ne de millidir’ fikrimin doğruluğunu kanıtlar nitelikte.”
BABAOĞLU’NDAN SERT SÖZLER
Altaylı’nın bu çıkışına en sert yanı ise Sabah yazarı Haşmet Babaoğlu’ndan geldi. Habertürk yazarının İslamafobik ifadelerini eleştiren Babaoğlu ““Beyaz okumuşlar”ın temel problemi” başlığının taşıyan yazısında şu ifadeleri kullandı.
“Ömürlerinin büyük bölümünü onlar arasında geçirmeyenler nereden bilsinler ki… Bu tayfanın bayramlar yaklaşırken içlerini sıkıntı basar, misafirliğe gelmiş uzak akraba seccade sorduğunda “nereden çıktı şimdi bu!” diye ailecek bakışırlar, eş dost sohbetlerinde ne zaman konu İslam’a gelse, farkına bile varmadan yüzlerini buruştururlar…
Onlarla yurtdışı gezilerine gitmemiş olanlar nereden bilsinler ki… Bu tayfa bütün kiliseleri, bütün havraları, bütün Budist ve Hindu tapınaklarını büyük bir hayranlıkla gezer, mum yakar, adak adar ama (eğer müze yapılmamışsa) bir camiinin içini gezmekte pek zorlanır.”
Ünlü bir belgeselcinin cami ve budist tapınağına yönelik yaklaşımını da okurları ile paylaşan Babaoğlu sözlerine şöyle devam etti;
“Şimdi aklıma geldi!.. Verdiği yalan yanlış bilgilerle kendini pek kültürlü gösterip sevdiren ünlü bir belgeselcimiz, bir keresinde bütün programını Tayland’daki Budist tapınak gezisine ayırmıştı. Aman aman, ne hayranlıklar, nasıl ballandırmalar… En sonunda bin bir seremoniyle sunağa adak bırakıp “Türkiye için” dua etmişti!
Gezdiği yerlerde bir camiye girdiğini görmedim. Girdiyse de nadirdir ve büyük ihtimalle avlusunda çekim yapmıştır. Ayakkabısını çıkartmak zorunda çünkü ve bu onun bütün façasını bozar. Camilerin buradaki hikmetini bilmez, hiç bilemeyecek belki.
***
Öyle birden anlatmaya başladım değil mi? Malum kabalık abidesi gazetecinin Mesut Özil’le ilgili abuk sabuk sözleri çok konuşuldu ya, oradan aklıma düştü bir yığın şey…
Eski, yeni hatıralar… Zihnime kazınmış yığınla davranış, yargı, tutum.. Pek gözde bir okulumuzdan mezun bir tanıdığımın “gereksiz biçimde halka ait” bulduğu adının, Resulullah’ın torununun adı olduğunu 60 yaşında hayretle öğrendiğini hiç unutmam.
Şimdi kalkıp “imam, hacı, hoca” kelimelerinin büyük şehirlerimizin bazı semtlerinde nasıl “bunaltıcı” çağrışımlar yaptığını söylesem son yirmi yılın nesli inanmayacaktır ama gerçek budur.
Niçin yazıyorum bunları?
Artık altüst edilmiş kavramları ve sosyolojik/kültürel kavrayışları yerli yerine oturmanın zamanı geldiğine inanıyorum da ondan…
“Beyaz okumuşlar”ın laik, hatta yeni dönemlerde “ateist” falan oldukları dillendiriliyor ya… Palavra! Olmayacak şeylere inanırlar. Başka bir ülkede, başka bir din içine doğmadıklarına pişmandırlar. Ama İslam zorlarına gider.”