Boğaziçi arazisinde yapılaşma tehlikesi
Kayyum rektör eylemlerinin sürdüğü Boğaziçi’nde bu kez arazi mücadelesi başlayacak. İstanbul’un en değerli noktalarından biri olan arazinin …
Kayyum rektör eylemlerinin sürdüğü Boğaziçi’nde bu kez arazi mücadelesi başlayacak. İstanbul’un en değerli noktalarından biri olan arazinin statüsü Şehircilik Bakanlığı tarafından değiştirildi. Doğal SİT alanı olan kısımlar turizm tesisi yapmaya imkan tanıyacak şekilde ‘nitelikli koruma alanı’ ile ‘sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı’na dönüştü. Akademisyen-yazar Özgün Emre Koç, Şehircilik İl Müdürlüğü’nün işleme dair raporu paylaşmadığını belirterek mezunlar ve Mimarlar Odası’nın kararın iptali için başvuru hazırlığında olduğunu kaydetti.
Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’nün 8 Eylül’de duyurduğu karara göre, yeşil alan içinde bulunan “Boğaziçi Üniversitesi ve yakın çevresi” doğal SİT alanında değişikliğe gidildi.
Yeni düzenlemeyle, arazi statüsü Nitelikli Doğal Koruma Alanı ve Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı olarak tescil edildi.
Doğal SİT alanında bulunan üniversite ve yakın çevresinin bir bölümü ‘nitelikli koruma alanı’, bir bölümü de ‘sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı’na dönüştürüldü. 2017’de Resmi Gazete’de yayımlanan bakanlık kararına göre; bu statüye sahip alanlarda “koruma amaçlı imar planına uygun olması koşulu ile turizm tesisleri” yapılabileceği belirtiliyor.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın bu düzenlemesi, Boğaziçi Üniversitesi ve yakın çevresindeki arazinin, yapılaşmaya açılabileceği endişelerini de beraberinde getirdi. Uzmanlar tarafında yapılan değerlendirmede, bakanlığın doğal SİT alanları için koruma ve kullanım koşullarını yeniden düzenleme kararı, Boğaziçi Üniversitesi ve yakın çevresi için uygulanılmak istendiğine işaret edildi.
Vahim iddiaya ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulunan Dünya İşleri yazarı Özgün Emre Koç “İktidar Boğaziçi Üniversitesi arazisine çökmeye mi hazırlanıyor? Resmi Gazete’deki bakanlık ilke kararına göre bu statüye sahip alanlarda “koruma amaçlı imar planına uygun olması koşulu ile TURİZM TESİSLERİ” yapılabileceği belirtiliyor” diyerek itiraz çağrısında bulundu. Koç, itiraz için son başvuru tarihinin 8 Ekim olduğunu belirtti. Öte yandan, Mimarlar Odası’nın ilgili kararın iptali için dilekçeyle başvurmaya hazırlandığı belirtildi.