Üniversitelerin açılma tarihi: YÖK bahar yarıyılı (ikinci dönem) yüz yüze eğitim başlayacak mı?
Mart ayından beri üniversitelerinde eğitim görmeyen milyonlarca öğrencinin gözü kulağı YÖK’ten gelecek açıklamaya kilitlendi. Normal okullarda …
Mart ayından beri üniversitelerinde eğitim görmeyen milyonlarca öğrencinin gözü kulağı YÖK’ten gelecek açıklamaya kilitlendi. Normal okullarda kademeli olarak eğitimin başlamasının ardından açılmayan üniversitelerin yüz yüze eğitime kademeli veya seyreltilmiş bir şekilde geçirilmesi düşünülüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan son yaptığı açıklamada en kısa sürede üniversitelerin açılmasını hedeflediklerini ifade etmişti. Bu açıklamayla birlikte önlisans ve lisans eğitimlerini yüz yüze eğitim imkanlarıyla tamamlamak isteyen öğrenciler üniversiteler ne zaman açılacak? sorusuna yanıt arıyor. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) üniversitelerin açılmasıyla ilgili değerlendirme sürecini yönetiyor. Peki Bahar yarıyılında üniversiteler açılıyor mu? İşte 2020 üniversitelerin açılması hedeflenen tarih…
ÜNİVERSİTELER NE ZAMAN AÇILACAK?
Üniversitelerin açılmasıyla ilgili henüz resmi bir kurum veya makamdan tarih açıklaması yapılmadı. Cumhurbaşkanı Erdoğan Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen 2020-2021 Yükseköğretim Akademik Yılı Açılış Töreni’nde yaptığı açıklamada “ “İnşallah mümkün olan en kısa sürede, diğer eğitim öğretim kademelerinde olduğu gibi yükseköğretimde de yüz yüze eğitim öğretimi başlatmayı hedefliyoruz.” şeklinde konuştu.
ÜNİVERSİTELERDE YÜZ YÜZE EĞİTİM ÇALIŞMALARI BAŞLADI!
Üniversitelerin açılmasıyla ilgili açıklamalarda bulunan YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, Yükseköğretim Kurulu olarak üniversitelerin 1 Ekim 2020 tarihi sonrasında başlayacak şekilde eğitim öğretim takvimlerini hazırlamalarını talep etmişti. Konuyla ilgili Sağlık Bakanlığının tavsiye kararını isteyen YÖK’e cevap olarak 2020-2021 eğitim döneminde uzaktan eğitim imkanlarıyla eğitim verilmesi önerisi geldi. Bu önerinin ardından en fazla öğrenciye sahip İstanbul Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi, Sakarya Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi, Gazi Üniversitesi ve diğer birçok özel ve devlet üniversitesi uzaktan eğitim kararı aldıklarını açıkladı.
Yükseköğretim Kurulu, üniversitelerle ilgili “ Küresel Salgın Bağlamında Yükseköğretim Kurumlarında Sağlıklı ve Temiz Ortamların Geliştirilmesi Kılavuzu” hazırladı. Yapılan çalışmaya göre yeni eğitim döneminde salgının bölgesel ve yerel seyrine göre farklı uygulamalar ortaya konulması için yetki üniversitenin ilgili kurumlarında olacak. Yüz yüze eğitim yapılacak uygulamalı staj, mesleki çalışmalar koruyucu ekipmanlarla gerçekleştirilecek. Üniversitelerin derslik, sınıf, fakülte gibi ortak kullanım alanlarında maske kullanması sağlanacak. Hazırlanan kılavuza göre kampüslerde bulunan derslik, kütüphane, laboratuvar, yemekhane, spor tesisleri periyodik olarak temizlenecek.
Ortak kullanım mekanlarındaki kişi sayısı azaltılacak. Salgının risk boyutuna göre toplantı ve sosyal aktiviteler açık havada veya online şekilde gerçekleştirilecek.
Üniversitelerde ders işlenen, dersliklerde 4 metrekareye 1 kişi düşecek şekilde sınıf ve dersliklerin kapasitesi belirlenecek. Oturma düzeni kişiler arası en az 1 metre mesafenin korunması gerekli olacak.
Derslik girişinde o dersliğin maksimum öğrenci kapasitesini belirten bilgileri içeren görsel materyallere yer verilmeli, oturma düzeni ve mesafeleri de önceden ayarlanmış olmalıdır. Korunma ve tedbirlere yönelik afiş-poster vb. bilgilendirici materyallere uygun yerlerde yer verilmelidir.
Dersin niteliğine göre öğrencilerin yüksek sesle konuşma, şarkı söyleme gibi faaliyetlerinin de olduğu durumlarda fiziki mesafe düzenlemesinin en az 1,5-2 metre olacak şekilde uygulanması daha uygun olacaktır.
SAĞLIK BAKANLIĞI ÜNİVERSİTE İLE İLGİLİ TAVSİYE GÖRÜŞÜNDE NE DEMİŞTİ?
Üniversitelerin açılmasıyla ilgili YÖK Sağlık Bakanlığının tavsiye kararını talep etmişti. YÖK’e Bakanlığın cevabı yazısında gönderilen metne göre;
‘2020-2021 eğitim ve öğretim yılının güz döneminde örgün eğitimlerde teorik derslerin mümkün olduğunca yüz yüze aynı ortamda bulunmaksızın uzaktan ve dijital öğretim yöntemleriyle yapılması,
Uygulamalı eğitimlerin zorunlu olduğu programlarda uygulamaların mümkünse ertelenmesi, ertelenmemesi durumunda kişisel koruyucu ekipmanların kullanımı sağlanarak ve gerekli tedbirler alınarak yüz yüze sürdürülmesinin önerilmesine karar verilmiştir’ ifadeleri yer almıştı.
SAĞLIK BAKANLIĞI TAKVİYESİNDEN SONRA UZAKTAN EĞİTİME GEÇEN ÜNİVERSİTELER!