Parasını Avrupa verdi

projesine ilişkin çalışmalar 1 Eylül 2019’da başladı ve projenin 1 Mart 2021’de tamamlanması öngörüldü. Sürenin dolmasından bir gün sonra da …

Parasını Avrupa verdi
04.03.2021
A+
A-

projesine ilişkin çalışmalar 1 Eylül 2019’da başladı ve projenin 1 Mart 2021’de tamamlanması öngörüldü. Sürenin dolmasından bir gün sonra da Cumhurbaşkanı belgeyi kamuoyuna duyurdu.

Erdoğan’ın “Bugüne kadar tüm reformları, falan kuruluş dayattığı filan teşkilat talep ettiği için değil milletimiz layık olduğu için gerçekleştirdik” sözleriyle açıkladığı plana ilişkin iddiayı CHP’li Sezgin Tanrıkulu dile getirdi.

BU BELGEDEN SONRA AİHM’E UYACAK MISINIZ, KAVALA ÇIKACAK MI?

Meclis İnsan Hakları Komisyonu Başkanvekili olarak plana yönelik çalışmalara katıldığını belirten Tanrıkulu, belgenin hazırlanmasında AB fonlarından yararlanıldığına ilişkin bilgi bulunduğunu söyledi.

Meblağın 1.2 milyon euro olduğunu kaydeden Tanrıkulu “Finansman, hükümetin sürekli karşı çıktığı AB’nin insan haklarıyla ilgili fonlarından sağlanmış” dedi. “Bu belgeden sonra AİHM’e uyacak mısınız? Kavala çıkacak mı?” sorusunu yöneltti.

PARASINI AVRUPA VERDİ

Muhalefetin “Var olanı uygulasınlar, içeriğinde yeni bir şey yok” eleştirisi getirdiği İnsan Hakları Eylem Planı’nın hazırlanmasında Avrupa Birliği fonunun kullanıldığı belirtildi. CHP’li Tanrıkulu “Bu ironidir, hükümete yerli ve milli olması konusunda kapaktır. İnsan Hakları Eylem Planı’nı bile kendi paramızla hazırlayamıyoruz” dedi.

Erdoğan, Mayıs 2019’da açıkladığı ‘Yargı reformu strateji planı’nın ardından ikinci yargı reformu paketini de önceki gün duyurdu. İnsan Hakları Eylem Planı olarak açıklanan paket 9 amaç, 50 hedef ve 393 faaliyeti içeriyor.

Projeye ilişkin çalışma Eylül 2019’da başladı ve öngörülen bitiş tarihinden bir gün sonra 2 Mart’ta kamuoyuna duyuruldu. 2 yılda uygulanmak üzere hazırlandığı açıklanan eylem planına ilişkin takvimin iki hafta içinde netleşmesi bekleniyor. Muhalefet ise eylem planına ilişkin ‘samimiyet’ eleştirisi getiriyor.

Yapılan açıklamalarda “Plan, Avrupa Konseyi ve Birleşmiş Milletler’de taraf olduğumuz ve yerine getirmekle yükümlü olduğumuz haklardan oluşuyor. Fazlası yok, yeni bir şey yok” denilirken, AYM ve AİHM kararlarına uyulmaması üzerinden iktidara tepki gösteriliyor.

Gelecek Partisi Sözcüsü Serkan Özcan, planı ‘itirafname’ olarak yorumladı. Özcan “Meğer o açıklanan plan için bir buçuk yıldır gece gündüz çalışıyorlarmış. Güler misiniz ağlar mısınız? 5 çalıştay, 53 toplantı yapmış beyefendiler. Tam bir kara mizah. Ülkeyi bu hale getirmek için bunca çalıştaya toplantıya ne gerek vardı? Sorsalardı anlatırdık. Çığlıklara kulak verip eldeki hukuk sistemine uysalardı, bu kadar yorulmazlardı” dedi.

Siyaset eylem planını tartışırken, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, planının hazırlanmasında Avrupa Birliği fonlarından yararlanıldığını söyledi. Fonun 1.2 milyon euro olduğunu belirten Tanrıkulu MST TV’ye yaptığı açıklamada “İnsan Hakları Eylem Planı’nda yer alan düzenlemeler zaten hükümetin berbat ettiği uygulamalardır” dedi.

Tanrıkulu, şöyle devam etti: “İnsan Hakları Eylem Planı üzerinde yaklaşık 1 buçuk yıldır çalışılıyor. Ben de İnsan Hakları Komisyonu Başkanvekili olarak bakanla bir toplantıya komisyon üyeleri ile birlikte katılmıştım. Bu belgenin hazırlanmasındaki finansman Avrupa Birliği fonlarından alınmış, 1 milyon 200 bin euroya.

Yani bunu da finanse eden bu hükümetin sürekli karşı çıktığı, AB’nin itiraz ettiği insan hakları ile ilgili konuda fonlardan sağlanmış. O fonlarla bu insan hakları eylem planı hazırlandığı konusunda bilgi de var ve bu da ironidir. Bu hükümete yerli ve milli olması konusunda bir kapaktır. İnsan Hakları Eylem Planı’nı bile kendi paramızla hazırlayamıyoruz.” T

anrıkulu “Bu belgeden sonra AİHM kararları bağlayıcı, AYM kararları yargıçlar bakımından dikkate alınacak. Yarın Selahattin Demirtaş tahliye olacak mı? AİHM kararına uyacak mısınız? Osman Kavala tahliye olacak mı? AİHM’in bağlayıcı kararına, derhal serbest bırakın kararına uyacak mısınız?” diye sordu.

Avrupa Konseyi Ankara Program Ofisi’nin internet sitesindeki projeler kısmında ‘İnsan Hakları Eylem Planının Uygulanmasını ve Raporlanmasını Destekleme Projesi’nin yer aldığı görüldü. Bilgi kısmının ilk maddesinde “Bu Proje Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyi tarafından finanse edilmektedir” deniliyor.

Yararlanıcı Kurum başlığı altında ise Adalet Bakanlığı İnsan Hakları Dairesi Başkanlığı görülüyor. Paydaşlar arasında da Adalet Bakanlığı’nın ilgili birimleri, Adalet Akademisi, İçişleri Bakanlığı, yargı organları ve diğer yetkili makamlar ile avukatlar, akademisyenler, gazeteciler ve sivil toplum kuruluşları yer alıyor.

Projenin toplam bütçesinin bir milyon 200 bin euro olduğu belirtiliyor. Proje hedefi “İnsan Hakları Eylem Planı’nın uygulanmasını ve raporlanmasını desteklemek üzere Adalet Bakanlığı İnsan Hakları Dairesi Başkanlığı ve yetkili Türk makamlarının kurumsal kapasitelerini güçlendirerek Türkiye’de insan haklarının korunması çabalarına katkı sunmak” olarak gösteriliyor. Projenin özgürlük ve güvenlik hakkı, adil yargılanma ve ifade özgürlüğü üzerine odaklanacağı kaydediliyor.

Haberi Kaynağında Oku
Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında www.karar.com internet adresinden, bugunhaberler.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi [email protected] adresimize gönderebilirsiniz.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.