Otomobilin ömrünü uzatacak 10 püf nokta!
1- Ani Fren ve ani hızlanmadan kaçının? Kırmızı ışığa gelip durmadan önce yavaşlamanız gereken mesafeyi iyi ayarlayın. Ani frenlerden kaçının …
1- Ani Fren ve ani hızlanmadan kaçının?
Kırmızı ışığa gelip durmadan önce yavaşlamanız gereken mesafeyi iyi ayarlayın. Ani frenlerden kaçının. Durmadan önce kademeli bir şekilde yavaşlamaya çalışın. Önünüze son anda farkettiğiniz bir engel çıkmadığı sürece ani frenlerden kesinlikle kaçınmalısınız. Ani hızlanmalardan kesinlikle kaçının. Hızlı gitmeniz gerekiyorsa bile bunu yavaş yavaş, kademeli bir şekilde yapın. Hızlanırken sabırlı olun. Motorun vites ve devir ayarlarını iyi tutturmasını sağlayın. Vites geçişleri arasında motorun bir sonraki devir ‘e ayak uydurabilmesi için gaz verirken ona zaman tanıyın. Motor istemediği sürece vites büyütmekten yada küçültmekten kaçının.
2- Motor yağı kontrolü?
Motor yağının, pistonlara ve motordaki diğer hareketli parçalara bulaşan yabancı maddeleri verimli bir şekilde temizlemesini sağlamak ve motor yağınızdan en üstün performansı almak için, ayda bir uygun bir yola çıkıp yarım saat boyunca aracınızı hız sınırlarına uyacak şekilde yüksek devirde kullanırsanız, motor yağı motorunuzdaki yabancı maddeleri daha verimli bir şekilde temizleyecek ve motorunuzun performansını arttıracaktır.
3- Klimayı mutlaka çalıştırın?
Aracınızdaki klimayı ayda bir çalıştırın. Aracınızın ısıtma ve soğutma sistemlerindeki yağın sirkülasyonunu sağlamak ve böylece motorunuzu daha sağlıklı tutabilmek adına klimanızı ayda bir çalıştırmakta fayda vardır.
4- El frenini kullanın?
El freninizi kullanmaktan kaçınmayın. Bazı araç kullanıcıları el freni yerine aracı viteste bırakarak sabitlemeyi tercih edebilirler, ancak bu kullanıcılar bile en azından haftada bir kez el frenlerini çekerek araçlarını sabitlemeliler, çünkü el freni uzun süre kullanılmazsa el freni tutukluk yapabilir ve gerek duyulduğu takdirde bile el freninizi kullanmaktan geri kalabilirsiniz.
5- Çeyrek depo benzinin altına düşmeyin?
Aracınızda her zaman en az çeyrek depo akaryakıt bulundurmaya özen gösterin, Çeyrek deponun altına düşen yakıt miktarı motorda buğulaşmaya sebep olur, ki bu yakıt pompasına zarar veren bir etkendir.
6- Hidrolik sıvıyı kontrol edin?
Fren hidrolik sıvınızı, iki senede bir yada her 40.000 km ‘de bir değiştirtmeyi unutmayın. Frenlerinizin sağlıklı çalışabilmesi adına: sizin, diğer araç kullanıcıların ve yayaların güvenliği adına bu önemli ve unutulmaması gereken bir işlemdir.
7- Şansıman yağını kontrol edin?
Şanzıman yağını, önden çekişli araçlarda her 60.000 km ‘de bir, arkadan itişli araçlarda 80.000 km’ de bir değiştirtmeyi unutmayın.
8- Bujileri değiştirin?
Bujileri, iki yılda bir yada 90.000 km ‘de bir değiştirmeyi unutmayın.
9- Motoru rötantide çalıştırın?
Turbo beslemeli bir araca sahipseniz, aracınızı kapatmadan önce bir kaç dakika durduğunuz yerde motorun rölantide çalışmasına izin vermelisiniz. Turbonun motor yağından en iyi şekilde faydalanması ve daha uzun ömürlü olabilmesi için bunu yapmanız aracınızın motor ömrüne yapacağınız bir katkı olacaktır.
10 – Doğru akaryakıt kullanın?
Araç üreticinizin önerdiği oktan değerlerine sahip akaryakıtları kullanın. Örneğin motor üreticiniz 95 oktan tavsiye ediyorsa yalnızca 95 oktan kullanın. 95 oktan yakıt tipini destekleyen bir araca 97 oktan(veya tam tersi) akaryakıt kullanmanız, aracınıza ekstra bir performans vermeyeceği gibi motorunuzun daha çok kurum bağlamasına, karbon salınımını arttırmasına ve sahip olduğu temel sürüş dinamiklerinden bile uzun vadede mahrum kalmasına neden olacaktır. Yağ değişimi sırasında yağ ve hava filtrelerini de mutlaka değiştirin.