7 popüler domates çeşidi ve yemeklerde kullanım alanları
1. Çeri domates Çeri domatesler yuvarlak, ısırabileceğiniz büyüklükte ve ısırdığınızda patlayacak kadar su içeren domates çeşididir. Bir …
1. Çeri domates
Çeri domatesler yuvarlak, ısırabileceğiniz büyüklükte ve ısırdığınızda patlayacak kadar su içeren domates çeşididir.
Bir çeri domates (17 gram) 3 kaloridir. Eser miktarda birkaç vitamin ve mineral içerir.
Yemeklerde nasıl kullanılır?
Salatalara veya tek başına atıştırmalık olarak yemek için mükemmel bir seçimdir. Şiş kebaplar için de oldukça uygundur.
2. Üzüm domates
Üzüm domatesler, çeri domateslerin yaklaşık yarısı kadardır. Çok fazla su içermezler ve dikdörtgen bir şeklesahiptirler. Bir üzüm domates (8 gram) sadece 1 kaloriye sahiptir.
Yemeklerde nasıl kullanılır?
Çeri domates gibi, üzüm domatesleri de salatalara ekleyebilir veya tek başına atıştırmalık olarak yiyebilirsiniz. Ancak şiş kebap hazırlarken boyutları çok küçük olduğu için kullanmamanız daha iyi olacaktır.
Eğer çeri domatesin sulu olması sizin için önemli değilse üzüm domates daha iyi bir seçim olacaktır.
3. İtalyan erik domatesi (Roma domatesi)
Roma domatesleri çeri ve üzüm domateslerden daha büyüktür. Ancak dilimleyerek yemek veya yemeklerde kullanmak için o kadar büyük değildir.
Bir Roma domatesi (62 gram) 11 kaloridir ve 1 gram lif içerir.
Yemeklerde nasıl kullanılır?
Doğal olarak tatlı ve suludur, bu özelliği sayesinde onlardan konserve veya sos yapabilirsiniz. Ayrıca salatalarda popülerdir.
4. Biftek domates
Biftek domatesler büyük ve ince dilimlendiğinde şeklini koruyacak kadar sağlamdır. 8 santim çapında (182 gram) biftek domates, 33 kalori, 2 gram lif ve günlük C vitamininin yüzde 28’ini içerir. Ek olarak bağışıklığı güçlendiren harika bir antioksidan kaynağıdır.
Yemeklerde nasıl kullanılır?
Sandviç ve hamburger arasına eklemek için harika bir seçimdir. Tadı hafif ve suludur, Roma domates gibi biftek domatesten de harika konserveler veya soslar yapabilirsiniz.
5. Bahçe domatesi (Heirloom)
Bahçe domatesleri boyut ve renk bakımından önemli ölçüde farklılık gösterir. Soluk sarıdan parlak yeşile ve koyu morumsu kırmızıya kadar birçok çeşidi vardır.
Hibrit değillerdir yani laboratuvar ortamında çapraz döllenmeye tabi tutulmazlar. Bazı insanlar bahçe domatesleri hibrit olanlara göre daha doğal olarak görüyor.
Bahçe domatesi çeşitleri, marketten satın aldığınız domateslere göre daha derin ve daha tatlı bir tada sahiptir.
Bahçe domatesleri diğer domateslere benzer besin içeriğine sahiptir. Orta boy (123 gram) bir bahçe domatesi, 22 kalori ve 552 mcg beta karoten içerir. Güçlü bir antioksidan kaynağı ve A vitamini deposudur. Bu da özellikle göz sağlığı için çok önemlidir.
Yemeklerde nasıl kullanılır?
Bu domates çeşitlerinden konserve hazırlayabilir veya sos yapabilirsiniz. Kendi başına da yemek için mükemmel bir lezzete sahiptir. Eğer bu şekilde yemeyi tercih ediyorsanız, üzerini hafifçe tuzlayarak tüketebilirsiniz.
6. Asma domates
Asma domatesler hala günümüzde üzerinde büyüdükleri asmaya bağlı olarak satılıyor. Bu özellik raf ömürlerinin uzamasını sağlıyor.
Bazı araştırmalar, asmada olgunlaşmış domateslerin, en yüksek olgunluktan önce toplananlardan daha yüksek seviyelerde antioksidan ve diğer besinler içerdiğini göstermiştir.
Asmadaki bir orta boy domates (123 gram), 22 kalori ve 3.160 mcg likopen içerir. Kalp koruyucu etkileri olan güçlü bir antioksidan kaynağıdır.
Yemeklerde nasıl kullanılır?
Genellikle sandviçler için dilimlenebilecek kadar büyük ve serttir. Ek olarak konserve ve soslarda da kullanabilir.
7. Yeşil domates
Yeşil domatesler iki türe ayrılır: Tamamen olgunlaştığında yeşil olanlar ve henüz kırmızıya dönmemiş, olgunlaşmamış olanlar.
Bazı ülkelerin yemeklerinde şaşırtıcı bir şekilde olgunlaşmamış yeşil domatesler kullanılıyor. Örneğin, dilimlenmiş, mısır ununa bulanmış ve kızartılmış yeşildomatesler Güneydoğu Amerika Birleşik Devletleri’nde popülerdir.
Yeşil domatesler serttir ve dilimlemesi kolaydır. Diğer çeşitleri gibi düşük kalorilidir. Bir orta boy yeşil domates (123 gram) sadece 28 kaloridir.
Yemeklerde nasıl kullanılır?
Konserve veya sos yapmak için mükemmeldir. Keskin ve hafif ekşidir, bu nedenle yemeklere benzersiz bir lezzet ve renk katarlar. Yeşil domatesin yemeklerde diğer yaygın kullanımlarından biri de sandviçler ve etler için çeşni yapmaktır.
Bununla birlikte olgunlaşmamış yeşil domatesler, olgun olanlara göre daha çok alkaloid içerir. Bu da onları sindirmeyi zorlaştırır. Ek olarak bazı kişilerde gastrointestinal (reflü, gastrit vb.) sorunlara neden olur. Bu yüzden çiğ olarak yenmemesi gerekir.
Özet
Birçok farklı domates türü vardır ve her biri belirli yemekler için uygundur. Bununla birlikte hepsi çok yönlüdür ve birbirlerinin yerine kolayca kullanılabilir.
Unutulmaması gerekenler:
Binlerce domates çeşidi olmasına rağmen biz sizin için yemeklerde ve ülkelerde en çok kullanılan 7 popüler domates çeşidini ele aldık.
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi her türün kendine özgü en iyi kullanım alanları vardır, ancak hepsi düşük kalorilidir. C vitamini, beta karoten, antioksidan ve likopen gibi besinler açısından oldukça zengindir.
Son olarak domates, diyetinize dahil etmek için mükemmel bir sebzedir. Yemeklerde nasıl kullanacağınızı bilmiyorsanız veya pişirme ihtiyaçlarınıza göre bu maddelerden faydalanabilirsiniz.